Appartementsgebouw Résidence Splendid

Beschrijving

"RÉSIDENCE SPLENDID" zie opschriften op ingangen, grootschalig appartementsgebouw opgetrokken in 1950 naar ontwerp van architecten J.P. Selis en M. Segers (Oostende), op de plaats van het gelijknamige hotel uit laatste kwart van de 19de eeuw dat samen met "Continental", "La Plage" en "Kursaal et Beau Site" behoorde tot de grootste hotels. Betonskelet van zeven (zijtraveeën) tot acht (centraal) bouwlagen onder plat dak; arduinen dekplaat. Natuurstenen gevelbekleding van Franse Brouviliersteen. Gedifferentieerde gevelopbouw, zie vooruitspringende midden- en zijrisalieten, getrapte dakbelijning en afwisselend brede en smalle traveeën. Dakverdieping met zijterrassen afgezoomd door opengewerkte arduinen balustrade. Aan westzijde, aanpalende vooruitspringende deurtravee van vier bouwlagen onder plat dak met typerende geajoureerde borstweringen tussen postamenten. Begane grond waarboven breed vooruitstekend zonneterras; drie identieke zij- en hoofdingangen met deels beglaasde vleugeldeuren met gestileerd ijzeren hek. Kelderverdieping met achterliggende garages. Benedenverdieping met onder meer grote centrale hal rond drie trappenhuizen en liften, twee grote etablissementen en conciërgewoning; binnenplaats. Zes appartementen per bovenverdieping, centraal bovenste bouwlaag met twee appartementen met bijhorende grote terrassen, lift- en machinekamer.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende,1950/25.G.
  • BILLIET, Over de exploitatie van het Splendid Hotel (1908-1941), in De Plate, 1987, p. 136-146.