Appartementsgebouwen La Basque en Kursaal-Residence

Beschrijving

Aan de hoek met IJzerstraat. Appartementsgebouw "LA BASQUE", vermoedelijk opgetrokken in de jaren 1950. Betonconstructie van zeven bouwlagen en entresol onder plat dak; natuurstenen onderbouw; simili parement, arduinen vensteromlijningen en brede gootlijst. Typerende afgeronde hoekpartij met torenachtige uitbouw; aanleunende doorgetrokken balkons. Verzorgde inrichting van horeca-gelegenheid op benedenverdieping.

Aan de hoek met Ijzerstraat. "KURSAAL-RÉSIDENCE", tegenhanger opgetrokken in dezelfde periode in gelijkaardige bouwtrant, op plaats van "Cercle des Bains" (1859). Typerend breed betonnen terras boven begane grond en bredere, meer uitgesproken afgeronde "hoektoren", bovenaan uitgewerkt als belvedère.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda