Boekhandel Librairie Internationale

Beschrijving

Boekhandel "LIBRAIRIE INTERNATIONALE", zie opschrift in typische belettering. Onder hoekerker gesigneerd A. Daniëls.

Sinds 1912 als "VLAAMSE BOEKHANDEL" hier gevestigd door Frans Devriendt in een bescheiden pand uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dit gebouw wordt in 1928 vervangen door huidig art-decogetint winkelpand, rechts van dienstdeur gesigneerd "M. VANHERCKE AANNEMER MIDDELKERKE". Hoekpand van oorspronkelijk twee maal vier traveeën, later aan de Hertstraat uitgebreid tot negen traveeën; begane grond, entresol en twee bovenverdiepingen; oorspronkelijk pseudo-mansardedak thans vervangen door vierde bouwlaag onder afgewolfd pannen zadeldak met aflijnende en omlopende rechte gootlijst. Lijstgevels bekleed met gele sierbaksteen. Typerende, omlopende puilijst als scheiding van de eerste bouwlaag en de entresol. Trapezoïdale art-decovensters met afgeschuinde bovenhoeken onder een fries met vermelde opschriften. Contrasterende opstand van de bovenverdieping geritmeerd door doorlopende vensternissen met T-ramen. Benadrukte afgeschuinde hoektravee met meer uitgesproken geometriserende art-decovormgeving in de overhoekse erker en in de balkons van de aanpalende traveeën. Oorspronkelijk was de hoekpartij bekroond met een geajoureerde borstwering tussen rechthoekige postamenten waarop gestileerde wereldbollen. Behouden, beglaasde winkeldeur met traliewerk waarin initialen "FD" verwijzen naar de bouwheer waarvan de naam "F. DEVRIENDT" voorkomt in de fries van het erboven aansluitende entresolvenster.

De toenmalige winkelinrichting met vijf uitstalramen en talrijke boekenrekken en een gevarieerde aanbod gold als een model kranten- en boekhandel in die tijd.

• DREESEN J.B., Mensen van bij ons. Frans Devriendt, vader van de "Internationale Boekhandel", een voorbeeld van een Oostendse "Self Made Man", in De Plate, jg. 23, 1994, p. 114-119.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, 1985, nrs. 110-111.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda