Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Sint-Sebastiaanstraat nrs. 25-31 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) uit 1906. Bestaande uit vijf winkelpanden in de Adolf Buylstraat en vier achterliggende woonhuizen, uitgevend op de Sint-Sebastiaanstraat. In de Adolf Buylstraat betreft het van oudsher winkelpanden van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en mansardedaken waarin dakkapellen onder een plat dak. Spiegelbeeldopstelling van lijstgevels (nummers 26-28/32-34) rond een centrale tuitgevel (nummer 30). Aangepaste winkelpuien waarboven zeer verzorgde gevelparementen van witte en groene siertegels, onder meer in dambordmotief op de borstweringen onder de op klossen overkragende gootlijsten. Oorspronkelijke gietijzeren steunen opnieuw vrijgemaakt. Gebruik van arduin in banden, aan onderdorpels en lijsten; boogvelden met tegeltableaus met florale en figuratieve art-nouveaumotieven. Nummers 26 en 34 zijn voorzien van fraaie houten balkons onder een overkragend leien dakje; het centrale nummer 30 is voorzien van een afgeronde erker waarop bekronend balkon met gestileerde arduinen borstwering. Diverse types van vensteropeningen zoals hoefijzerbogige en rechthoekige deurvensters met ingesneden bovenhoeken, onder meer tussen gegroefde pilasters onder rechte kroonlijst. Behouden en verzorgd houtwerk met kleine roedeverdeling in bovenlichten.

Interieurs: benedenverdiepingen aangepast aan winkelfunctie; verdiepingen met behouden indeling; nummer 28 met behouden neo-empireschouw en geprofileerd plafond in salon (tweede bouwlaag vooraan).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda