Eenheidsbebouwing in cottagestijl La Mascotte

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in cottagestijl, heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten A. Neirynck en Lafontaine (Nieuwpoort). Breedhuizen van twee traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder pannen mansardedaken; nummer 26 met klimmende dakvensters; bouwplan voorziet dakvenster onder kleine ingesnoerde torenhelm. Arduinen onderbouw en bordes met onder meer kelderdeur- en vensters; gevelparement in gele siersteen; nummer 28 met licht overkragende geveltop met pseudodakwerk onder afgewolfd zadeldak, overkragend op houten dakspant. Bel-etage met loggia op bakstenen pijlers (nummer 28) en driezijdige houten erker onder leien luifel (nummer 26): verdiepingen met verzorgd houtwerk aan erker en balkons met sierlijke borstweringen; gootlijst op uitgelengde modillons. Rechthoekige en getoogde vensters met verzorgd houtwerk onder meer met kleine roedeverdeling in bovenlichten. Getoogde deuren.

De bewaarde interieurelementen beperken zich voornamelijk tot de bewaarde mozaïekvloer, houten trappen, deuren van pitchpine, bovenlichten met gegoten glas en geometrische roedeverdeling.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI B18, zonder nummer.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol