Splendid Hotel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Splendid Hotel

Beschrijving

Splendid Hotel (confer geschilderd opschrift). Neoclassicistisch getint hotel, heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten G. Devalck en A. Tavernier (Middelkerke). Drie brede traveeën met rechts later toegevoegde smalle traptravee in dito bouwtrant naar ontwerp van architect Benoni Vanhecke (Middelkerke, confer signatuur en bouwnaad). Verhoogde begane grond en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Arduinen sokkel met keldertrap rechts. Gevelparement in rode baksteen, verlevendigd met roze beschilderde simili voor banden en omlijstingen. Pui met geaccentueerde inkompartij met verdiepte en beglaasde deuren, geflankeerd door grote rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, ijzeren I-balk als latei. Verdiepingen met centrale, doorlopende driezijdige erker op gegroefd schoorstuk, geflankeerd door lisenen met bolbekroning. Balkons op gegroefde consoles; vernieuwd hekwerk. Geprofileerde houten gootlijst op klossen, centraal onderbroken door verhoogde en licht gebogen kroonlijst tussen postamenten met bolbekroning. Rechthoekige en rondbogige vensters onder meer met korfbogige ontlastingsbogen met metselmozaïek in boogvelden; druip- en tandlijstjes. Verzorgd houtwerk onder meer schuiframen met kleine roedeverdeling in bovenlichten. Rechthoekige deur naar trappenhuis rechts.

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL 495, nummer 37.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol