Villa en burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand hoekpand (Portiekenlaan 19, Henri Jasparlaan 177) dat dateert van 1931 naar ontwerp van F. Roussel (Westende). Cottage-invloed, zie voorgeplaatste portaalerker en steile markerende dakvelden. In de tweede bouwlaag, bewaard houtwerk met grote roedeverdeling.

Rechts aanpalend nummers 179-181/ Meeuwenlaan: vrijstaande eenheidsbebouwing met rechts "Hotel la Noble Rose" (nummer 181) met vernieuwd parement; wederopbouw uit de jaren 1920 van gelijknamig familiepension van 1909. Bewaarde cottage-karakteristieken bij nummer 179, zie steil afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), portaalerker onder leien luifel met ingewerkt balkon. Rechthoekige en korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk onder meer ruitvormige roedeverdeling in de bovenlichten.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 726 (dorpsgezicht).
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL, SO 27, 1931.
  • Cultuurbibliotheek Provincie West-Vlaanderen, prentbriefkaartencollectie.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Van de vrijstaande eenheidsbebouwing (Henri Jasparlaan nummers 179-181) werd het rechts gelegen "Hotel la Noble Rose" (nummer 181) gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De burgerhuis links met cottage-karakteristieken (nummer 179) bleef bewaard.

• Sloop gemeld door de gemeente (10 augustus 2010).

Auteurs: Jacobs, Els