Villa The Cottage

• is aangeduid als beschermd monument Villa The Cottage

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa The Cottage

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Westende-Bad

Zogenaamd "Marie-Joseph" zie inscriptie in linker zijgevel.

Voormalig familiepension, moederhuis (na de Tweede Wereldoorlog) en kinderhome (vanaf de jaren 1950). Sinds enkele jaren hotel "THE COTTAGE". Volledig onderkelderde villa van 1925; drie traveeën + twee als risaliet opgevatte travee + linker en rechter hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen); dakkapellen onder schilddak; dakoverstek en omlopende luifel (leien) op korbelen. Wisselend spel van rode en gele sierbaksteen boven witgeschilderde arduinen plint. Gevelgeleding door middel van hoektorentjes en risaliet oplopend in puntgevel. Geveltoppen afgewerkt in pseudovakwerk. Rechthoekige en getoogde muuropeningen. Bewaard houtwerk met grote en gelede roedeverdeling in de bovenlichten. Bewaard verzorgd interieur: gangen met cementvloeren en art-decogetinte bordestrappen; in de salons parket in visgraatmotief, houten lambrisering en neorenaissancistisch getinte houten schouwmantel; bewaarde paneeldeuren met geslepen en gegoten glas.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 726 (dorpsgezicht), nummer 1811.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol