Pastorie Sint-Laurentiusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie ten westen van de kerk, heropgebouwd in 1921 door aannemer Desneux (Elsene), naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) uit 1920. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; zadeldak (Vlaamse pannen) met houten gootlijst op modillons. Gele baksteenbouw met gecementeerde plint. Neo-Vlaamserenaissance-invloeden confer tuitgevels met schouderstukken en aandaken waarin vlechtingen; zijgevels met Brugse travee waarin blinde oculi; monumentale schouwen met verzorgd metselwerk; rechthoekige vensteropeningen onder houten latei, kleine roedeverdeling in bovenvlakken, verdiept in korfbogige omlijstingen met afzaten. Oostelijke inkompartij met tudorboogvormige deur in uitgewerkte bakstenen omlijsting waarboven Marianis.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., nummer 12.391.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol