Restant van laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Uitbreiding in opdracht van L.M. Gilles uit 1802, van een links aanpalend laatclassicistisch herenhuis uit het einde van de 18de eeuw of begin jaren 1800, mogelijk met oudere kern. Dit laatste werd in 1907 gesloopt voor de bouw van een inmiddels verdwenen winkelhuis naar ontwerp van de architect Joseph Hertogs. Samengevoegd met het hoekhuis van Meir en Lange Klarenstraat sinds 1987, onderging het restant meerdere ingrijpende verbouwingen. Bij de meest recente in 2014 werd het pand verlaagd en de ordonnantie aangepast aan die van het hoekpend.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk geleed door de puilijst, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters, haast vierkant op de tweede verdieping, op individuele lekdrempels. Geprofileerde kroonlijst op kwartronde lijst, gemarkeerd door een smal kordon. De oorspronkelijk hoge begane grond met insteekverdieping is volledig verbouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#74 en 1907#1515.