Gemeentelijke basisschool

Beschrijving

"GEMEENTE KNECHTENSCHOOL", heden gemeentelijke basisschool. In 1921 heropgebouwd in neogothische stijl, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) uit 1920. Lage bestanddelen van één bouwlaag onder op houten modillons overstekende zadeldaken (mechanische pannen) met name: onderwijzerswoning links, welke door middel van rondboogarcade is verbonden met haakse klassenvleugel, welke op haar beurt via gang is verbonden met haakse turnzaal rechts. Achterliggende geplaveide speelplaats; voorliggend bakstenen muurtje onder ezelsrug en omhaagd grasplein. Baksteenbouw met verzorgd metselwerk aan typerende tuitgevels met muurvlechtingen, aandaken, schoorstenen waarin fraai uitgewerkte liseen, hoeklisenen met uitgewerkte topstukken. Rechthoekige houten kozijnen, verdiept in korfbogige of getoogde, geprofileerde omlijstingen; bakstenen afzaten. Rondbogige deuropeningen in geprofileerde omlijstingen. Aanpalende nieuwbouw in aansluitende bouwtrant.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Dienst Verwoeste Gewesten, 12.385.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol