Pastorie Sint-Pietersparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) van 1920 gelegen ten noorden van de kerk. Alleenstaand dubbelhuis midden ommuurde tuin, aan voorzijde omhaagd. Heropgebouwd qua indeling en opstand in aansluiting bij de traditionele bouwtrant van de landelijke pastorieën uit het einde van de 18de eeuw. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen + een lager gedeelte van één travee rechts onder zadeldaken (Vlaamse pannen); twee dakkapellen met tuitgevels. Baksteenbouw. Aflijnende tandlijst met dropmotief. Rechthoekige vensters verdiept in tudorboogomlijsting, op eerste bouwlaag verborgen achter rolluikkasten. Korfboogdeur in uitgelengde rondboognis. Zijtuitgevels. Recente aanbouw links.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., 5201.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol