Hoeve 't Blauwhof

Beschrijving

Historische hoeve, als omwald afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Behouden bunker ingebouwd in stal verwijzend naar de Eerste Wereldoorlog.

Heropgebouwd grosso modo in de lijn van de traditionele hoevebouw. Hiervan getuigt de opstelling: lage bestanddelen U-vormig en, onder meer ten gevolge aanbouwen, aaneengesloten opgesteld rondom een deels verhard erf, toegankelijk via oostelijke erfoprit; boerenwoning, stalvleugel en schuur respectievelijk ten westen, ten noorden en ten oosten.

Aanplantingen: siertuin midden erf; boomgaard afgezet door wilgen ten westen achter boerenhuis. Materialen: pannen zadeldaken; witgekalkte baksteenbouw boven gepikte plint; houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in boerenhuis. Indeling: boerenwoning van twee bouwlagen en een verhoogde begane grond confer arduinen aantrede van twee treden; streekeigen bouwelementen: twee getrapte dakkapellen en centraal dakvenster met minder traditionele klokgevel; korfbogige druiplijstjes boven muuropeningen; aandaken.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol