Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie, gelegen ten noordoosten van de kerk. Achterin gelegen breedhuis met laag ommuurd voortuintje met waterpomp. Heropgebouwd naar ontwerp van architecten T. Raison (Brugge) en E. Cosyns van 1921 qua indeling en opstand in navolging van de landelijke 18de-eeuwse pastorieën, echter met inslag van de Vlaamse renaissancestijl. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); houten dakkapellen en één centraal dakvenster met trapgevel. Gele baksteen. Getande puilijst. Op bovenverdieping: rechthoekige kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in bovenvak, verdiept in tudorboogomlijsting met afzaten; rolluikkasten op de benedenverdieping Rondboogdeur in rechthoekige omlijsting met gecanneleerde pilasters en hoofdgestel; waaiervormig bovenlicht. Geprofileerde schoorstenen. Getrapte zijgevels.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol