Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Voornaam herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van François Hüger, als onderdeel van een symmetrisch ensemble dat ook de twee flankerende burgerhuizen en een koetshuis op de binnenplaats omvatte. Het complex op de hoek van Mechelsesteenweg en Britselei, werd in 1868 ontworpen door Louis Baeckelmans, en behoort daarmee tot de vroegste bebouwing aan de Leien. Het project is één van de weinige gekende privéopdrachten van de architect, die in 1871 op 36-jarige leeftijd overleed. Als zijn belangrijkste ontwerpen gelden de neogotische Sint-Amanduskerk uit 1869-1874 in de Van Kerckhovenstraat, en het eclectische Gerechtshof uit 1871-1874 aan de Britselei, die door oudere broer François Baeckelmans werden voltooid. Bouwheer François of Franz Hüger (1827-1899) was een vooraanstaand scheepsmakelaar en groothandelaar, die tussen 1878 en 1890 in Grobbendonk het zogenaamde Goorkasteel liet optrekken, een neo-Vlaamserenaissance-kasteel ontworpen door de architecten Ernest en Eugène Dieltiëns. In 1885 vestigde hij zich aan de nieuwe Zuiderdokken, met een bedrijfscomplex bestaande uit kantoren en opslagplaatsen naar ontwerp van de architect Georges Matthyssens.

Symmetrisch opgebouwd hoekpand dat twee rechte vleugels en een halfronde hoek omvat, telkens drie traveeën breed, een souterrain en drie bouwlagen hoog, onder zadeldak. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op een hoge plint van blauwe hardsteen. Bossagewerk op de begane grond en op de hoeken; geleding van de verdiepingen door brede kordons. Zijvleugels met verdiepte gevelpartij van de bovenbouw, klassiek bekroond met een geleed kordon, een vlakke fries en een houten kroonlijst op tanden en klossen. De halfronde middenvleugel, iets hoger opgetrokken en bekroond met een entablement op consoles, wordt gemarkeerd door een doorlopend bel-etagebalkon met gietijzeren leuning, ondersteund door voluutconsoles. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, getralied in het souterrain, oorspronkelijke met ijzeren leuning op de eerste verdieping; rechthoekige koetspoort in de rechter travee. In het gevelontwerp heeft de halfronde middenvleugel ook op de tweede verdieping een doorlopend balkon, en een attiekbalustrade als bekroning.

De plattegrond is volgens de bouwplannen georganiseerd rond de monumentale traphal, die achteraan in de as van het gebouw is gesitueerd, en waartoe de koetspoort en de vestibule toegang verlenen. Het ronde salon in de middenvleugel vormt het centrum van een suite van in totaal vier ontvangstsalons op de verhoogde begane grond.

De aanpalende burgerhuizen, Mechelsesteenweg 16 en Britselei 2, drie traveeën breed, een souterrain en drie bouwlagen hoog onder zadeldak, hadden een gelijkaardige, vereenvoudigde ordonnantie, met het accent op de middenas door middel van een balkon. Hier berustte de ruimtelijke organisatie op een zijdelings ingeplante inkom- en traphal, geflankeerd door een voor- en een achterkamer van gelijke oppervlakte. Het pand Mechelsesteenweg 16 werd grondig verbouwd met toevoeging van een erker en een mansarde; het pand Britselei 2 werd volledig opengebroken tot aan de eerste verdieping, maar bleef hogerop intact.