Postgebouw in eclectische stijl

Beschrijving

Hoekpand, opgetrokken in 1926 in sobere eclectische stijl naar ontwerp van architect M. Delacroix. Drie + zeven traveeën; verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder plat dak. Arduinen plint waarin rechthoekige, getraliede kelderopeningen; gevelparement van geel-roze baksteen, verlevendigd door middel van similibanden. Markerende hoekpartij met op verdieping afgeschuinde hoektravee met afgerond balkon waaraan postament met posthoorn. Begane grond met grote rondbogige vensters op afzaten waarin onder meer brievenbussen in simili-omlijsting. Geritmeerde gevelvlakken onder meer door verdieping met lisenen, uitlopend op getoogde arcade waaronder rondbogige tweelichten op afzaten en uurwerk. Rechte kroonlijst met afgeronde postamenten, verhoogd ter hoogte van hoektravee. In J. Casselaan: korfbogige publieksingang (confer opschrift) met rechts rondbogig zijlicht, beiden gevat in brede korfboog; tevens rechthoekige dienstingang (confer opschrift) met behouden houtwerk, deels beglaasd met gestileerde gietijzeren traliewerk en rondbogig bovenlicht.

Aangepast interieur: benedenverdieping als postkantoor; bovenverdieping als woning postmeester met toegang in de P. Smet de Naeyerstraat.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 1695.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol