Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Nummer 19, zogenaamd "DE PAREL". Eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema met art-deco-inslag, vermoedelijk heropgebouwd in begin jaren 1920 en gesigneerd "J.G. EVERS ARCHITECTE BRUXELLES". Verhoogde begane grond en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak waarin dakkapellen onder plat dak. Arduinen plint waarin rechthoekige keldervenster; bepleisterd en beschilderd gevelparement met centrale houten erker met klein bekronend balkon onder rondbogig luifeltje. Houten gootlijst op fraai uitgewerkte schoorstukken waartussen verdiepte casementen. Rechthoekige vensters met schuiframen in erker; voorts rondboogvensters, met radvormige roedeverdeling en doorlopende onderdorpels op verdieping. Art-deco-inslag in omlijsting van muuropeningen op begane grond onder meer rondboogportaal onder dito luifel waarboven zeshoekig bovenlicht in vlakke omlijsting; getoogde paneeldeur met tandlijst op tussendorpel.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol