Herenhuis

Beschrijving

Eclectisch getinte herenwoning uit eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect G. Vandamme (Oostende), (zie signatuur); in opdracht van oud-burgemeester Dr. Van Wallegem. Hoekhuis van drie bouwlagen onder mansardedak (leien/ pannen). Arduinen plint met rechthoekige keldervensters; met schijnvoegen gecementeerd gevelparement. Markante afgeronde en overkragende hoekerker; zijgevel met overkragende brede driezijdige erker en nevenliggende loggia met vierkante pilasters met florale motieven en gietijzeren borstweringen. Geprofileerde en gekorniste gootlijst op gegroefde consoles. Getoogde en rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met gegroefde sluitstenen. Erker links met ovale oculi. Rechthoekige vleugeldeur met verzorgd houtwerk onder meer deels beglaasd.

Toestand van dit pand najaar 2003: gesloopt.

• HOSTYN N., Leven en werk van architect Gustaaf Vandamme (1870-1938). Een veelbelovend debutant, in De Plate, jg. 6, 1977, nr. 10, p. 3-16.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol