Couvent et école de filles

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

Beschrijving

Voormalig "couvent et école de filles", heden vrije lagere en kleuterschool, zogenaamd Sint-Jozefinstituut met voorliggend, laag ommuurd grasperkje. In 1923-24 heropgebouwd in sobere neogotische stijl naar ontwerp van architecten C.Pil & H. Carbon (Oostende) uit 1921. Directiewoning en klassenvleugel van respectievelijk vijf en twaalf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) waarin dakvensters met tuitgeveltjes. Arduinen plint en bakstenen sokkel waarboven gevelparement in gele baksteen met rood aan strekken en aan doorlopende waterlijst. Geritmeerde gevel onder andere met geprononceerde risalieten met bekronende tuitgevels waarin Sint-Jozefnis; rechthoekige, korf- en tudorbogige vensteropeningen, onder meer opgevat als Brugse travee; korfboogvormige friezen op borstweringen. Korfboogvormige deuropeningen onder andere verdiept onder lessenaarsdakje waarin Marianis.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., nummer 9429.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol