Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie met kerkhof

Beschrijving

Georiënteerde kerk, gelegen ten zuiden van Dorpsplaats middenin kerkhof, welke omhaagd en ommuurd onder ezelsrug met ommegang Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën: veertien, in nis geschilderde taferelen, in bakstenen kapelletjes onder tuitgeveltje, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (1922).

Bedehuis in neoromaanse stijl eveneens naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) uit 1922; heropgebouwd in 1922-23, ter vervanging van het op 20 oktober 1914 verwoeste, neoclassicistisch zaalkerkje uit het derde kwart van de 18de eeuw met westtoren. Aansluitend bij de "school neoromaans".

De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste vierkante noordwestelijke toren, een midden- en twee zijbeuken van drie traveeën, een transept van één brede travee met vlakke sluiting, een hoofdkoor van één brede en één smalle travee met driezijdige sluiting, twee zijkoren van één travee met vlakke sluiting en twee sacristieën.

Rode baksteenbouw; leien zadeldaken.

Noordwestelijke toren van twee geledingen, gescheiden door middel van omlopend cordon; bekronende leien spits; op elkaar gestelde hoeksteunberen met versnijdingen. Vierzijdige sokkel waarboven rondboogcasementen op afzaten waarin rechthoekige kijkspleten en rondbogige galmgaten waarboven borstwering met gekoppelde rondboogcasementen met rondbogig fries waarin vier maal uurwerk. Westgevel: schoudergevel met bekronend arduinen kruis; vijf gekoppelde rondboogramen in accoladeboogvormige nis met pilasters op penanten; blinde oculus in top. Voorgeplaatst westelijk inkomportaaltje onder leien lessenaarsdak met korfbooggalerij aan noordzijde. Deurrisaliet uitlopend op puntgevel met Calvarie in top; schouderstukken in de vorm van engelen en pelikaan als topstuk; rondboogpoort. Noord- en zuidgevels: steunberen met versnijdingen waartussen drie à drie gekoppelde rondboogvensters onder getoogde druiplijst; afzaten; pilasters op penanten; aflijnende tandlijst. Transeptschoudergevels met aandaken; overhoekse steunberen; vensteropeningen confer westgevel.

Interieur

Hoofdkoor met overhoekse steunberen; twee gekoppelde rondboogvensters links en rechts van sluiting. Neoromaans interieur met rondbogige scheibogen op bakstenen pijlers. Bepleisterd tongewelf; dito kruisribgewelf in viering. Vlak overzolderd portaal en toren.

Mobilair

Beeld "Onze-Lieve-Vrouw met Kind" (gepolychromeerd hout), tweede helft 16de - eerste helft 17de eeuw. Glasramen uit de 20ste eeuw in transeptsluitingen door Cor Westerduin (Scheveningen/ Oostende), voorstellend de mirakelen van Onze-Lieve-Vrouw.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., nummers 9404, 9407 en 9409.
  • DEVENT G., De Westkust van toen. Van de Panne tot Middelkerke, Brugge, 1982.
  • VALLAEYS F., De herbouw van de kerk te Lombardsijde (1920-1923), in Graningate, jaargang 8, 1988, nummer 30, p. 50-56.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het vermoedelijk ommuurde kerkhof met halfronde plattegrond van de Onze-Lieve-Vrouw Visitatieparochie in Lombardsijde wordt afgebeeld op een 18de-eeuwse figuratieve kaart. Dezelfde plattegrond is zichtbaar op de Ferrariskaart van de late 18de eeuw. De Atlas der Buurtwegen van 1840 toont reeds de huidige configuratie. Op dat ogenblik loopt een buurtweg van noordwest naar zuidoost over het kerkhof. In de jaren 1980 is het kerkhof naar het zuiden uitgebreid.

Omhaagd en met een bakstenen muur onder ezelsrug omheind kerkhof, opgedeeld door middel van een centraal pad met daarop haakse dwarspaden waardoor er vierkante percelen ontstaan. Daarbinnen zijn de graven geplaatst. De graftekens dateren van na de Tweede Wereldoorlog en bestaan voornamelijk uit grafzerken met stèles in blauwe hartsteen en graniet. Daarnaast zijn er enkele houten en gietijzeren kruisen. Aan de achterzijde van de kerk bevinden er zich Commonwealth graven voor gesneuvelde Britse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Het terreinbezoek vond plaats in 2016.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven 1981, schaal 1:25.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven 1989, schaal 1:25.000.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen nummer 1369, Kaart van een landgoed in Lombardsijde, landmeter Sappart, 18de eeuw, 1:2064.