• is aangeduid als beschermd monument Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778) als een niet omwalde site. Aan de weg gelegen hoeve met deels aaneengesloten lage verankerde en meestal witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), rechthoekig opgesteld rondom een deels gekasseid erf met resten van bakstenen stoepen en door middel van muur afgesloten vaalt. Sier- en moestuin ten zuidwesten; leiperelaar tegen zuidelijke schuurgevel. Ten zuiden, sporen van omwalling confer reliëf. Drenkplaats ten westen.

Ten noorden van het erf, boerenhuis uit de 18de eeuw van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerde erfgevel gemarkeerd door getoogde muuropeningen (onder meer kelderopening) en steunberen tegen het opkamergedeelte. Erg gesloten noordelijke achtergevel met twee getoogde kelderopeningen in het opkamergedeelte; recente aanbouw onder lessenaarsdak. Rechter zijgevel: twee schuin oplopende steunberen, arduinen overloopgoot en rechthoekig zoldervenster verdiept in korfboognis.

Interieur: bewaard trapluik en vierledige kelder overwelfd door middel van kruisribgewelven op centrale vierkante pilaster; op de gewelfsleutels jaartal "ANNO" (spiegelschrift)/ "1761"in stucwerk, en monogrammen "IHS"en "MR".

Ten westen, haaks bij het boerenhuis aanleunende L-vormige stalvleugel - in kern teruggaand tot de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw - onder zadeldak met rechts wolfseind. Getoogde staldeur in de linker zijgevel.

Ten oosten, haaks bij het huis aangebouwde 'keuken' mogelijk met Kern uit de 18de eeuw confer de getoogde deur in de linker zijgevel; sterk aangepaste muuropeningen. Aanpalend stalgedeelte met jaarsteen "1851"in de rechter zijgevel. In het verlengde hiervan losse kleine stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten noordwesten, achter en haaks op het boerenhuis, dwarsschuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis links, uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de P.C. Poppkaart van circa 1850). Twee rondbogige wagenhuispoorten en rechthoekige schuurpoort onder verhoogde dakrand.

Loods uit de jaren 1950 ten noorden; kleinere nutsgebouwtjes ten noorden en ten westen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1811.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol