Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Voormalig schoolcomplex bestaande uit klooster (nummer 21) en klassenvleugel (nummer 20A en 20B) ernaast.

Alleenstaand, neoclassicistisch herenhuis (nummer 21) circa 1850 gebouwd in opdracht van een geneesheer. Circa 1870 wordt het huis verkocht aan monseigneur J.J. Faict (bisschop van Brugge in 1864-1894) die het laat verbouwen tot klooster. In 1876 komen er zusters wonen die er een ouderlingentehuis inrichten. Later richten ze een kleuter- en een lagere school in.
Het huis is gelegen in een beboomde tuin, aan de straatzijde afgezet door middel van laag bakstenen muurtje waarboven ijzeren hek tussen pijlers. Deels gekasseide toegangsweg.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en een verhoogde begane grond. Schilddak (mechanische pannen) met belvedère. Plint van zwarte baksteen; rechthoekige betraliede keldergaten. Rode baksteenbouw. Geblokte hoekbanden. Rechthoekige muuropeningen; doorlopende arduinen onderdorpels. Centraal deurvenster onder arduinen luifel op consoles en voorzien van dito balkon met gietijzeren leuning. Aangepaste inkompartij.
Achterliggend erf met twee nutsgebouwen onder pannen schilddaken (geprofileerde gootlijst op klossen): links, drieledige paardenstal, rechts, tweeledig koetshuis. Rechthoekige poorten verdiept in rondboogomlijsting.
Ten oosten, lage klassenvleugel onder zadeldak met voorliggende ommuurde speelplaats. Dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw, het rechter gedeelte wordt in 1949 aangebouwd naar ontwerp van architect J. De Meyere (Kortrijk).

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, LE 256, 1949.
  • Familie Flament-Alix, Doorgestuurde informatie (mail 14.10.2006).