Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Maarschalk Gérardstraat en Bervoetstraat, te dateren omstreeks 1880. Mogelijk werd het pand samen met de aanpalende panden opgetrokken door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, dat tijdens de jaren 1880 in hetzelfde bouwblok zijde Bervoetstraat een rij burger- en winkelhuizen tot stand bracht. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Het hoekhuis met een gevelbreedte van één bij drie traveeën, omvat drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien). Bepleisterd en beschilderd, met rood bakstenen gevelvelden in de bovenbouw, rust de lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen. De begane grond bestaat uit een rondboogarcade met diamantkopsleutels, waterlijsten op imposten, en metopen in de zwikken, geritmeerd door geblokte pilasters en afgewerkt met de gekorniste puilijst. Verticaal geleed door pilasters en rechthoekige spaarvelden met sluitsteen, is de bovenbouw opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Oren en ijzeren borstweringen markeren de eerste verdieping, diamantkopsleutels, doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels de tweede. Een houten kroonlijst op klossen en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten deuren in de pui.