Hoeve Den troch 1391

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Den troch 1391

Beschrijving

Hoeve Den troch 1391, confer naambord. In oorsprong hoevetje uit de 19de eeuw, echter deels heropgebouwd. Losse, lage bestanddelen opgesteld rondom deels verhard erf met centrale siertuin op plaats van vroegere vaalt. Ten zuidoosten, boerenhuis van het langgestrekte type bestaande uit een stal links + woongedeelte van drie traveeën + een in het eerste kwart van de 20ste eeuw toegevoegde stalvleugel rechts; haaks tegen de achtergevel aanleunend onderkelderd gedeelte van twee traveeën, vermoedelijk deel uitmakend van het oorspronkelijk boerenhuis uit de 19de eeuw. Verankerde witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Licht getoogde muuropeningen; kruisramen; luiken. Getoogde nissen in rechter zijgevel.

Sterk aangepaste stalvleugel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ten westen. Bakhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ten noorden.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol