Veldbatterij Stützpunkt Leffinge of Veldbatterij Hannover

Beschrijving

Ten noordoosten van straatbocht, midden weiland gelegen veldbatterij. Versterkingswerken daterend uit Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter ter verdediging van de kust. Dit areaal omvat twee geschutkazematten, open beddingen, andere bouwwerken, loopgraven en hindernissen.

Drie open beddingen: geometrische veelhoeken van verschillende vormen bestaande uit lage bakstenen muren, versterkt met beton; allen voorzien van een brede toegang voor geschut en zijdelingse ingangen voor manschappen. Centraal rond platform voor geschut slechts bij één ervan zichtbaar.

Twee geschutkazematten voor veldgeschut (type 611): betonnen bunkers bestaande uit een geschutkamer, twee munitiekamers respectievelijk voor granaten en ladingen en een bemanningsverblijf aan de andere kant.

Verschillende half ingegraven betonnen munitiebunkers (type VF) liggen verspreid rond de kazematten en de open beddingen; er onderscheiden zich twee types respectievelijk met één of twee munitiekamers.

Ten zuiden landinwaarts, grotendeels verzande betonnen loopgraaf.

Aan straatzijde, bakstenen bouwwerk: bemanningsverblijf.

Ten oosten, Rommelasperges: vierkante betonnen palen ongeveer 160 cm hoog oorspronkelijk met elkaar verbonden door kabels vanaf 1944 in opdracht van Generaal Rommel geplaatst als hindernis tegen een landing van zweefvliegtuigen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1365, 1372.
  • LEYSEN E., PHILIPPART F., Dossier Oostende: Stp Stene Stp Leffinge, opgemaakt in opdracht van Simon Stevin Stichting, 02 april 1997.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol