erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
54800
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54800

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café van de brouwerij Walrave, gelegen op de hoek met de Keistraat. Volgens gegevens uit het kadasterarchief opgetrokken in 1840 door cabaretier A. Prové. Voorheen café met houten, geschilderd gevelbord met oude cafénaam - naar verluidt: "De Vlaamse Leeuw" - en met rolbaan. Vanaf 1934 uitgebaat door Richard Verstuyft en Herman De Geest; de gelagzaal was in die periode voorzien van muurschilderingen. Naar verluidt kruidenierswinkel van 1934 tot 1936. In 1948 werd er een linde aangeplant naast de oprit aan de kant van de Kerkstraat (ter vervanging van twee voorgaande). In 1954 fietsenwinkel van profwielrenner Herman De Geest.

Bepleisterde en geschilderde, verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Drie linkertraveeën nadien hoger opgetrokken, zie later toegevoegd, breed dakvenster onder leien sleepdak. Straatgevel op bepleisterde en geschilderde plint en met geprofileerde daklijst. Sporen van twee bepleisterde spiegels voor gevelopschrift. Rechthoekige vensters op onderdorpels in blauwe hardsteen of met afgeronde geglazuurde tegels. Begane grond met schuiframen en geribde luiken met lichtgaten en luikklemmen. Eén venster is aangepast tot deur zie bewaarde luikduimen. Zijgevel met twee zoldervensters met bewaard houtwerk en luikklemmen.

Interieur

Grotendeels aangepast interieur met enkele bewaarde elementen. In 1969 aangepaste vloeren. Behouden samengestelde balkenlaag boven de valse plafonds. Houten paneeldeuren, onder meer deur met waaiervormig bovenlicht. In de gelagkamer: vooruitspringend deel van de wand met drie rondboognissen achter de tapkast. Consoleschouw voorzien van rondboognis met boog op pilasters. Opkamer met houten vloer, kelder met bakstenen trap, rode regelvloer en een vlak bepleisterde zoldering.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54800 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.