Magazijn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis en magazijn

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis (nummer 9) met bijhorend gebouw aan de straatkant (nummer 11). Herenhuis teruggaand op een woning met haaks bijgebouw dwars op de straat, wellicht opklimmend tot de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1771-1778). In 1862 waren de gebouwen eigendom van Marie Peeters. Haar echtgenoot, dokter Jean Baptiste Bertrand, liet volgens gegevens uit het kadasterarchief in 1873 het magazijn aan de straatkant optrekken (nummer 11). Het magazijn werd in opdracht van de heer De Vijlder in 1897 vergroot tot stokerij, in 1900 vergroot tot een stoomstokerij en in 1903 omgevormd in een stoommaalderij (volgens kadasterarchief). Later werd het gebouw nog omgevormd in een mouterij, houtzagerij en wasserij. De wasserij Ideal bleef bestaan tot in de jaren 1960. Sinds 1987 is het café "De Wastobbe" er gevestigd (nummer 11). Heden  dieper gelegen en deels gerecupereerd ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers, ter vervanging van het oorspronkelijke hek aan de straatkant. Deels gekasseide oprit rond "De Wastobbe".

Nummer 9. Neoclassicistisch getint breed dubbelhuis van twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Bewaarde oudere kern van één bouwlaag, vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw verhoogd met bovenverdieping en voorzien van de huidige lijstgevel. Bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw met imitatievoegen. Stucwerkpanelen op de borstweringen (verdieping) en onder de houten kroonlijst op modillons. Rechthoekige vensters, op de verdieping verrijkt met geprofileerde omlijsting met oren en met doorgetrokken onderdorpels rustend op consoles. Begane grond met beluikte vensters. Gecementeerde zijgevels en achtergevel. Sterk aangepast interieur, doch bewaarde samengestelde balkenlaag met geprofileerde moerbalken. Deels bewaarde stallen dwars op de woning (voormalig wagenhuis met paarden- en koeienstal). Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder deels bewaard, pannen zadeldak. Lijstgevel geopend door segmentbogen aan de erfzijde.

Nummer 11. Café "De Wastobbe". Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder een zadeldak bedekt met pannen en opschrift "DE WASTOBBE" in pannen. Bouwsporen van gedichte openingen, onder meer gedichte poort onder metalen latei. Linkerzijgevel met gecementeerd fries met deels zichtbaar geschilderd opschrift "wasserij Ideal". Laadluiken ter hoogte van de zolderverdieping. Binnenin, bewaarde troggewelven tussen ijzeren liggers, rustend op drie ijzeren draagbalken en twee ijzeren zuilen met vleugelmoerkapiteel.

Bewaarde molenstenen, mogelijk afkomstig van de vroegere maalderij.

Auteurs: Verbeeck, Mieke