Sint-Machariuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Machariuskapel

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Sint-Macharius. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1892 in opdracht van weduwe Walrave; vervangt een kapel uit het midden van de 19de eeuw die bij de erftoegang stond van de achterin gelegen hoeve (Mellestraat nummer 2). Huidige kapel gelegen in de as van de Termstraat, op de linker voorerfhoek van de huidige "The Old Horse Lodge" (nummer 2), een nationaal rustoord voor oude paarden. De kapel maakt deel uit van de Sint-Machariusommegang, een processie op tweede Pinksterdag, en is de laatste kapel voor de halte op de binnenplaats van het kasteel van Laarne.

Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Witgeschilderde straat- en zijgevels op gepikte plint met sporen van oudere, gekleurde kalklagen. Rondboogtoegang met dubbele vleugeldeur met rechthoekige kijkgaten; daarboven rondboognis in bakstenen omlijsting met Sint-Machariusbeeldje. Zijgevels met geprofileerde daklijst en halfrond venster met waaiervormig schrijnwerk.

Kapel op rechthoekig grondplan. Bepleisterd en witgeschilderd interieur voorzien van breed altaar met reliekhouder in houten sokkel en verscheidene heiligenbeelden, onder meer beelden van het Heilig Hart, Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Jozef met kind, kruisdragende Christus en Heilige Donatus. Boven het altaar, gepolychromeerd beeld van de Heilige Macharius op gesculpteerde en gepolychromeerde console met engel en opschrift "O.L.V. B.V.O.".

Auteurs: Verbeeck, Mieke