Arbeiderswoningen in eenheidsbebouwing

Beschrijving

Rij arbeidershuizen in seriebouw, gebouwd in 1925-1926 (zie bouwaanvraag van 1925, ingebruikname volgens kadasterarchief in 1926) door bakker Emiel Roels. Eenheidsbebouwing van 16 éénlaagse huurhuisjes van elk twee traveeën (in oorsprong 17, zie Meirhoekstraat nummer 34). Baksteenbouw op gecementeerde plint en onder doorlopend zadeldak bedekt met mechanische pannen (nummer 36-54) of kunstleien (nummer 56-66). Gecementeerde banden ter hoogte van de bogen, tussen- en onderdorpels van de licht getoogde muuropeningen. Venster van nummer 36 onder sierlateibalk versierd met rozetten. Garagepoort tussen nummer 58 en nummer 60. Deels bewaard houtwerk. Nummer 38, 40 en 42 recent gerenoveerd.

Eenheidskarakter verstoord door recent gewijzigde toestand van nummer 44, 48 en 52: voorzien van een nieuw parement en in dezelfde zin gewijzigde muuropeningen. Nummer 44 en 48 boven de venstertravee verhoogd met breed dakvenster en vernieuwd dak met hogere daknok.

• Gemeentearchief Laarne, Laarne voor de fusie, 874.1, Bouwaanvragen 1913-1930.

Auteurs: Verbeeck, Mieke