Kapsalon met herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapsalon met herberg

Beschrijving

Rijhuis voorheen met herberg en kapsalon, heden woning. Opgetrokken in 1935 voor kapper Maurits De Smet naar de ontwerpplannen van architect Benjamin Vervaet (confer bouwaanvraag van 1935). Oorspronkelijk ingericht met herberg in de bredere linkerhelft en kapsalon rechts. Breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder een leien zadeldak. Roodbakstenen straatgevel op een plint van vierkante, gevlamde tegels. Lijstgevel met twee deuropeningen en pui volgens spiegelbeeldschema. Gevelsteen met opschrift "BENJ. VERVAET/ BOUWKUNDIGE/ LAARNE" op de rechter hoekpenant. Brede liggende rechthoekige vensters met onderdorpels in zwart geglazuurde steen en met uitspringende witgeschilderde betonnen bovendorpels op dito consoles, in de pui doorlopend boven de bijhorende deur. Bewaard houtwerk met typerende eigentijdse roedeverdeling en gestructureerd glas. Rechts lager aanpalend volume met twee garages; laag volume onder pannen zadeldak, met lichter gekleurde bakstenen voorgevel voorzien van garagepoorten met bedeelde bovenlichten.

• Gemeentearchief Laarne, Laarne voor de fusie, 874.1, Bouwvergunningen 1934-1937.

Auteurs: Verbeeck, Mieke