Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Boerenhuis, rest van voormalige hoeve met losse bestanddelen. De hoeve vormt van oudsher één site met walgracht samen met de naastgelegen voormalige hoeve aan de straathoek van Bulstraat en Elsstraat (nummer 1). De enkelvoudige rechthoekige site met walgracht strekt zich in de lengte uit langsheen Lagen Heirweg en Bulstraat. Beide hoeves zijn van elkaar gescheiden door een bakstenen scheidingsmuur ter hoogte van het kruispunt van Lagen Heirweg en Bulstraat; deze locatie is op het primitief kadasterplan en de Poppkaart aangeduid met "den gescheurden advoc(a)at".

Oudst bekende cartografische gegevens over de site zijn terug te vinden in de atlas van gronden van Johannes Baptiste De Block, opgemaakt in 1764 door Carolus Benthuys. Deze geeft de site weer zonder walgracht met slechts één gebouw, namelijk op de zuidwestelijke helft van de site ter hoogte van de Lagen Heirweg nummer 26. Mogelijk dateert dit boerenhuis van 1724, zie datering op bewaard stucwerkplafond. Volgens de Ferrariskaart (1771-1778) uitgebreid met drie landgebouwen. Het bakhuis werd voor het eerst aangegeven op het primitief kadasterplan (1835). In 1835 was de hoeve eigendom van landbouwer Liev. Frans Aelterman en rond het midden van de 19de eeuw was de hoeve in het bezit van landbouwer Seraphinus Haelterman. In 1911 werd het boerenhuis grondig verbouwd (volgens het kadasterarchief) en in de jaren 1970 vond een grondige renovatie (onder meer zandstraling) van de woning plaats. Met uitzondering van het bakhuis zijn de overige bedrijfsgebouwen nu verdwenen.

Erf toegankelijk aan de straatkant via een eenvoudig groen geschilderd toegangshek tussen ijzeren hekpijlers. Achterin gelegen woning parallel ingeplant aan de straat met zuidoostelijk gerichte erfgevel. Voormalig boerenhuis van zeven traveeën, waaronder haardtravee. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bedekt met pannen. Dakoverstek met houten dakzool op modillons en hanggoot. Linkerzijgevel met aandak: tuitgevel met vlechtingen op schouderstukken met zandstenen console. Achtergevel bewaart getralied keldergat onder opkamervenstertje met zandstenen onderdorpel. Vrij grondig verbouwde woning, zie onder meer toegevoegde dakkapel, aangepaste en toegevoegde openingen, herbouwde achterkeuken en vernieuwd houtwerk. Rechthoekige, beluikte vensters onder gekoppelde rollaagjes en/of houten latei, met zandstenen hoekblokken en hardstenen lekdrempels (traliegaten). Twee lage toegangsdeuren in zandstenen korfboogomlijsting met sluit- en aanzetstenen onder druiplijst. Tegen de rechterzijgevel aangebouwd lager volume onder pannen lessenaarsdak.

Gerenoveerd interieur met enkele bewaarde doch deels aangepaste interieurelementen. Datering "1724" in stuc op de koof met bepleisterd kruisgewelf boven binnendeur naast haard in centrale kamer. Deels hermetste dubbele haard in gesinterde baksteen met getrapte schouwbenen en houten haardlijst. Verscheidene wandnissen, waaronder steekboogvormige nis in uitspringende bepleisterde omlijsting. Samengestelde balkenlaag; moerbalken op geprofileerde zandstenen consoles. Korfbogige vroegere achterdeur aan hengsels en afgesloten met grendels. Kelder met tongewelf.

Klein enkelvoudig bakhuis gelegen ten noorden van de woning. Baksteenbouw onder zadeldak met pannen en met rechthoekig deurtje in de voorpuntgevel. Uitgebroken schouw en oven.

• BALTHAU E., Laarne, Archeologisch Inventaris Vlaanderen. Band III, Gent, 1984, p. 80-93.

Auteurs: Verbeeck, Mieke