Café l'Avenir

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café l'Avenir

Beschrijving

Voormalig "Café l'Avenir" op de hoek met de Jokstraat. Volgens bouwaanvraag gebouwd in 1912 als "huis dienstig als café" en winkelpui aangepast tijdens het interbellum. Baksteenbouw van vier bouwlagen en twee/twee traveeën onder plat dak. Bovenbouw met bepleisterde en rozebeschilderde, neoclassicistische gevels. De traveeën worden afgescheiden door gevelhoge pilasters met imitatievoegen en eenvoudige kapitelen waarin een radmotief. Rechthoekige muuropeningen met een geprofileerde omlijsting met sluitstenen. Verdiepte borstweringen met geometrische en florale versieringen. Deurvensters op de eerste verdieping met recente, metalen balkons. Nieuw schrijnwerk naar oud model. Brede, geprofileerde kroonlijst op sierlijke consoles. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige keldermonden en toegankelijk via een blauwhardstenen bordestrap. Parement in zwarte tegels met aflijnende puilijst en versierd met vergulde banden, portiek met dubbele vleugeldeur en grote, rechthoekige uitstalramen.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1912.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 206.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia