Hoekhuis Clair Matin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Clair Matin

Beschrijving

Beeldbepalend hoekhuis met de Zuidstraat, zogenaamd "CLAIR MATIN" zie opschriften. In 1928 ontworpen door architect Charles Apel (Wenduine). Baksteenbouw van drie bouwlagen onder plat dak, symmetrisch opgebouwd met centrale schuine hoektravee geflankeerd door twee vleugels met ongeveer identieke gevelindeling en met lichte art-deco-inslag. Witbepleisterde gevels met imitatievoegen, grijze plint en cordons. Hoofdgestel met balustrade waaronder een festoenversiering. Enkele traveeën hebben op de eerste verdieping een erker op uitgelengde en gegroefde consoles met bekronend balkon en deurvenster onder vlak afgewerkte frontons die de aflijnende balustrade onderbreken. De gevel wordt verlevendigd door verdiepte borstweringen en casementen met geometrische versiering. Rechthoekige muuropeningen, onder meer drielichten, enkele aangepast op de begane grond.

• GEemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1928.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia