Jacobinessenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jacobinessenhof

Historische hoeve zogenaamd "JACOBINESSENHOF" zie houten bord.

Historiek

De hoeve staat op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het boerenhuis is gedateerd met jaartal "1670". Op een kaart van circa 1800 aangeduid als eigendom van het Brugse jacobinessenklooster. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778), een kaart van circa 1800 en de Atlas der Buurtwegen (1842) getekend met U-vormige opstelling. Door het afbreken van de zuidvleugel heden met L-vorm.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een geasfalteerd erf en toegankelijk via een geasfalteerde oprit (nieuwe hekpijlers). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met witbeschilderde muren boven een gepekte plint. Monumentaal boerenhuis ten noorden van het erf met rechts een hoge opkamer van twee traveeën. Wellicht is het linkergedeelte met een halve verdieping opgetrokken in de 19de eeuw. Licht getoogde en beluikte vensters met 19de-eeuws uitzicht, betraliede keldervensters. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, onder meer met grote roedeverdeling. Zijgevel met twee steunberen en in de top metselaarstekens met jaartal "1670" en een korfboogvenster. Tegen de achtergevel een lage aanbouw (bakhuis?) onder lessenaarsdak met in beide zijgevels een kruiskozijn met schuifraam en kleine roedeverdeling en erboven een halfrond venster.

Interieur: kelder op vierkante plattegrond bestaande uit twee beuken en twee traveeën onder tongewelven steunend op een centrale zuil met eenvoudig kapiteel, trapje in rode baksteen en vloer met rode plavuizen. Opkamer toegankelijk via trapje in gesinterde baksteen, bewaarde balkenlaag met moer- en kinderbalken.

Ten zuiden van en haaks op het boerenhuis een monumentale stalling onder half schilddak en met kleine vierkante openingen en bewaard gebinte. Achterliggende moderne bedrijfsgebouwen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1820b: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van het klooster van de jacobinessen te Brugge, kopie van circa 1800.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 198, 216.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia