Historische hoevesite Ter Biest

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Biest" (zie houten bord). Historische hoevesite; oudste vermelding als eigendom van de abdij van Oudenburg in 1364; sinds 1782 tot op heden eigendom van familie Vermeire.

Omwalde hoeve met losse en lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom deels geasfalteerd erf met centraal treurwilg; lange geasfalteerde oprit; erfbeplanting bestaande uit gefragmenteerde populierenrij aan intacte walgracht.

Ten westen boerenhuis bestaande uit twee opkamertraveeën + vijf traveeën rechts onder zadeldak met verspringende nokhoogte. Vlechtingen in rechter zijgevel van opkamer. Betraliede rond- en korfbogige kelderopeningen en rondboognis van zolderraam in linker gevel van opkamer. Aanbouw uit 1959 (nok loodrecht op boerenhuis) met gevelsteen "Ter Biest 1364-1781-1959". Ten noorden, stal/ schuurcomplex (nok loodrecht op boerenhuis) via open wagenhuis onder doorlopend en overstekend zadeldak aanleunend bij boerenhuis. Overige hoevegebouwen zonder specifieke kenmerken.

• Rijksarchief Brugge, Renteboek van het Karthuizerklooster, f° 89.

Auteurs: Huys, Martine