erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
54627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54627

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve aan de straat gelegen, volgens gevelsteen met cartouche daterend van "1863". Langgestrekt boerenhuis met rechts een aanpalende schuur en links een klein lager volume onder zadeldaken met verspringende nokhoogte (Vlaamse pannen), smalle bakstenen stoep. Boerenhuis in verankerde, witbepleisterde baksteen boven een gepekte plint (imitatievoegen) en dubbele, horizontale siergroef ter hoogte van de tussendorpels. Oorspronkelijk een dubbelhuis, de deuropening is gedicht en op die plaats werd een kleine, ronde oculus aangebracht. Licht getoogde en beluikte vensters met vernieuwd schrijnwerk. Dwarsschuur in bruine, verankerde baksteen met schuurpoort met bewaard, sierlijk hang- en sluitwerk en winket. Achterliggende tuin met boomgaard van de straat afgescheiden door een meidoornhaag. Links van de tuiningang staat een pijlerkapel.

  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 102, 224.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Mariakapel

  • Is deel van
    Lepelemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.