Afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning

Beschrijving

Voomalige afspanning en café tussen de Brugse Baan en de Noordede gelegen in het gehucht Lepelhem (zie Lepelemstraat) bij de zogenaamde "Femelaers brugghe" of "Lepelhembrug" (zie straatinleiding). Op het primitief kadaster (circa 1830) staat bij de brug een klein volume getekend. In 1837 registreert het kadaster een langgerekte uitbreiding aan de westzijde, vermoedelijk als herberg, eigenaar is dan brouwer Jan Vanheule uit Stalhille. Het oude huisje wordt circa 1854 afgebroken, op die plaats komt er circa 1876 een nieuwe aanbouw. Het vrijstaande volume ten westen dateert van circa 1887 en wordt uitgebreid circa 1904-1905 zie huidig. Tot 1990 is in de gebouwen het palingbedrijf "Hammenecker en Zonen" gevestigd. Het meest westelijke gebouw is recent gesloopt.

Langgestrekt volume van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met centraal een dakvenster met laadluik. Verankerde, gedeeltelijk witbepleisterde baksteen boven een gepekte plint. Rechthoekige vensters, aangepaste deuren en rondboogvormige poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1837/2, 1854/1, 1876/6, 1888/36, 1904/23, 1905/7.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 180, 189.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia