Parochiekerk Sint-Clemens met kerkhof

Beschrijving

Sint-Clemenskerk bij de parochie Klemskerke. In oorsprong gotische kerk, ingeplant aan de oostrand van de dorpskern, omgeven door een ommuurd kerkhof en een omlopende bakstenen stoep.

Historiek

De huidige driebeukige hallenkerk met achtzijdige westtoren gaat terug op een 13de-14de-eeuws kerkgebouw met schip, kruisbeuk met vieringtoren en koorpartij. Hiervan blijven het noordelijke zijkoor (13de eeuw), het zuidelijke zijkoor en het onderste gedeelte van de toren (14de eeuw) bewaard. Door vernielingen gedurende het laatste kwart van de 16de en eerste kwart van de 17de eeuw wordt het schip afgebroken waardoor de vieringtoren nu als geveltoren dienstdoet. In 1717 wordt aan de vieringtoren een klein voorportaal gebouwd (zie makelaar). In de periode 1890-1895 wordt onder leiding van architect Ammery een drastische binnenrestauratie verricht waarbij onder meer de oorspronkelijke zuilen met kapitelen, de houten zoldering en de aankleding van de binnenmuren worden vernieuwd. In 1902-1903 wordt een buitenrestauratie uitgevoerd waarbij onder meer een roosvenster wordt aangebracht boven het westportaal.

Plattegrond

Georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met ingebouwde vierkante westtoren (oorspronkelijk vieringtoren), een schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door de sacristie (zuid) en stookplaats (noord). Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak op klossen. Drieledige westtoren met vierkante basis, een rondboogfries op de tweede geleding. Voorts een achthoekige derde geleding met gekoppelde spitsbogige galmgaten onder doorlopende druiplijst waarboven aan vier zijden een uurwerk en een achthoekige spits met bekronend kruis. Westportaal onder zadeldak, gedateerd door middel van gecementeerde gevelstenen "ANNO" en "1717". Tuitgeveltje met bekronend blauwhardstenen kruis en muurvlechtingen, rondboogvensters waartussen mijterboognis met beeld van de heilige Clemens onder doorlopend druiplijstje. Korfboogportaal onder druiplijstje met gestrekte uiteinden. Versierde deurmakelaar, door middel van kerfsneetechniek gedateerd "1717". Ingemetselde gedenkstenen in de zijgevels van het portaal. Westgevels: centrale topgevel aansluitend bij de toren, neogotisch roosvenster in een geprofileerde omlijsting waarboven een rondbogig deurvenster. Links en rechts twee tuitgevels met bekronend blauwhardstenen kruis, spitsbogige drielichten op afzaten, verjongende steunberen en zeshoekige traptoren. Links een calvarie onder een luifel. Noord- en zuidgevels geritmeerd door verjongende steunberen, bouwnaad tussen derde en vierde travee. Spitsbogige drielichten in geprofileerde omlijsting op afzaten. Koorsluiting met blinde middengevel, zijgevels met gekoppelde spitsboogvensters.

Interieur

Grotendeels bepleisterd en witbeschilderd onder houten spitstongewelven met gordelbogen. De spitsbogenarcade rust op ronde, bepleisterde zuilen met witbeschilderde knoppenkapitelen en achtzijdige blauwhardstenen sokkels. Vieringtoren op baksteen kruisribgewelf, steunend op bundelpijlers- en pilasters met aanzetstenen in de vorm van mensenhoofden.

Mobilair. Schilderijen: Wijding van de heilige Clemens, 17de eeuw; Doornenkroning, s.d.; de Heilige Simon Stock ontvangt de Rozenkrans van Onze-Lieve-Vrouw met kind, 1649. Beeldhouwwerk: de Heilige Clemens, gepolychromeerd eikenhout, 16de eeuw; de Heilige Barbara, gepolychromeerd eikenhout, 18de eeuw. Meubilair. Noordelijk zijaltaar: neogotisch, 19de eeuw. Biechtstoelen: noordelijke zijbeuk, gedeeltelijk eikenhout, 1652; zuidelijke zijbeuk, 1643. Kerkmeestersbank: eikenhout, 17de eeuw. Koorzetels: hout bekleed met leder, 19de eeuw. Preekstoel: neogotisch, eikenhout, 19de eeuw. Deur van het ingangsportaal met makelaar gedateerd 1717. Orgel: orgel met twee handklavieren in eikenhouten neogotische orgelkassen, opgesteld aan het uiteinde van het doksaal. Pijpwerk van de hand van Maximilian Van Petegem en Louis Hooghuys.

Kerkhof

Ommuurd kerkhof, bestaande uit een oud gedeelte ten westen en ten noorden en een nieuw gedeelte (derde kwart van de 20ste eeuw) ten oosten. Toegankelijk via een geplaveid pad ter hoogte van de Clemensstraat, dubbele linderij ten westen en deels ten zuiden; nutsgebouwtje met sanitair in de noordwesthoek.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00269.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 75-81.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 48-50.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Bouwgeschiedenis

De kerktoren van Klemskerke dateert niet uit de 14de eeuw, maar uit de periode circa 1260-1300. Hierop wijzen de afmetingen van de gebruikte bakstenen en het Vlaams verband van het baksteenmetselwerk. Tot deze bouwfase behoort ook de kruising onder de toren.

Bij opgravingen in de kerk bleek de fundering van het 17de-eeuwse (en niet 13de-eeuwse) zijkoor gedeeltelijk gebouwd met hergebruikte profielbakstenen uit de 13de eeuw. De rondstaaf was rood geschilderd, het vlakke deel van de strek had een okerkleurige afwerking.

• BOT B. & ACKE B. 2012: Archeologisch onderzoek Sint-Clemenskerk Klemskerke (West-Vlaanderen), Archaeologia Mediaevalis 35, 38-41.
  • DEBONNE V. 2015: Uit de klei, in verband. Bouwen met baksteen in het graafschap Vlaanderen 1200-1400, onuitgegeven doctoraatsverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, Leuven.

Kerkhof

Het rechthoekige, ommuurde en beboomde kerkhof van Klemskerke staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart uit het einde van de 18de eeuw. Volgens de Atlas der Buurtwegen is er een muur ten noorden en ten westen terwijl er ten oosten van het kerkhof een gracht is afgebeeld. Buurtweg 18 doorsnijdt het kerkhof van oost naar west. Op de Popp-kaart uit het midden van de 19de eeuw is de buurtweg verdwenen. De stafkaart van 1873 suggereert een ommuurd geheel.

Kerkhof omgeven door een bakstenen muur onder ezelsrug en een gietijzeren toegangspoort. In het zuidwestelijke deel van het kerkhof bevinden zich interessante graftekens die dateren uit de 20ste eeuw en voornamelijk bestaan uit grafkruisen op stèles en cippes, (verhoogde) grafzerken met stèles in blauwe hartsteen en het gebruik vanaf de jaren 1960 van graniet, kunststeen, witte marmer en mozaïek. Enkele gietijzeren en betonnen kruisen komen voor. De gangbare stijlen komen er voor van neogotiek over eclecticisme naar art deco en modernisme. Het grafteken Dendoncker valt op door de combinatie van hardsteen en roze graniet en de grote pleurante aan het hoofdeinde.

Het terreinbezoek vond plaats in 2016.

• Topografische kaarten van België, Eerste Editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000 (versie 1873).