erfgoedobject

Hoeve de Ganzepoel

bouwkundig element
ID
54578
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54578

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ganzepoel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "de Ganzepoel" met losse bestanddelen rond een deels onverhard, deels met bakstenen bekleed erf, toegankelijk via een onverharde oprit met populierenrij. De hoeve gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830), op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als "Ferme Malfait". Op een foto van 1916 te zien met een laag boerenhuis en links een hogere opkamer. In "1935" zie gevelsteen gewijzigd waarbij het woonhuis met een bouwlaag wordt verhoogd en de landgebouwen worden vervangen of aangepast (zie kadaster). Boerenhuis eventueel in kern teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. Bakstenen dubbelhuis met links twee opkamertraveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) en aanpalende, lage stalgebouwen tegen de zijgevels. Gecementeerde gevels, voorgevel met modernistische inslag zie de afwerking van de borstwering, de traveeën worden op de verdieping afgescheiden door pilasters met bekronende bolornamenten. Gecementeerde, doorlopende banden ter hoogte van boven- en onderdorpels en vlakke omlijstingen bij de rechthoekige muuropeningen. Getoogde kelderopening en gedichte rondboogvensters in de rechterzijgevel.

Interieur: kelder onder tongewelf rustend op een centrale pijler. De overige bedrijfsgebouwen zijn aangepast of van recentere datum. Jonge boomgaard tussen het erf en de Nieuwe Steenweg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1904/4, 1938/38.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 102.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve de Ganzepoel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.