Fabriek en personeelswoningen

Beschrijving

Voormalige steenbakkerij opgericht in de jaren 1927-1928 en bij het kadaster geregistreerd in 1930 met als bouwheer Robert Serruys. De fabriek produceert dan dagelijks zowat 15 à 20.000 witte bakstenen met duinzand als grondstof. In 1939 wordt annex een bergplaats en een tweetal huizen gebouwd. Door veroudering van de installatie blijkt de fabriek voor de Tweede Wereldoorlog al niet meer rendabel en wordt ze na de oorlog ontmanteld. In de jaren 1950 wordt op het terrein een nieuwe fabriek gebouwd door Marcel Hooghe, een handelaar uit Brugge die er plastic golfplaten produceert. Ook deze productie is stopgezet, heden leegstaande toestand. Fabrieksterrein gelegen aan een gekasseide oprit en toegankelijk via een hek met initialen "M/ H" van de fabriekseigenaar Marcel Hooghe. Twee gekoppelde loodsen in roze en witte baksteen onder zadeldaken, rechthoekige muuropeningen. Er tegenover ligt een dubbelwoonst (nummers 10 en 12), mogelijk bediendewoningen van circa 1939. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak met wolfseinden en uitlopend boven vooruitspringende ingangsportieken met rondboog.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1930/60, 1939/42, 1955/II/62.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 24.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia