• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als klein woonhuis. Het kadaster registreert in 1907 een uitbreiding of totale nieuwbouw met beide vleugels op L-vormige plattegrond zie huidig. Cartouches op de voorgevel met opschrift "TJAAR" en "1913" verwijst eventueel naar een verbouwing. Heden ingrijpend gerenoveerd als woning. Verankerde, bruinbakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rond een deels begraasd, deels verhard erf. Segmentboogvormige muuropeningen met deels roodbeschilderde strekken. Nieuw schrijnwerk met grote roedeverdeling naar oud model Recente veranda aan de voorgevel. Dwarsschuur met tandlijst onder de overstekende dakrand en twee rechthoekige poorten met afgeronde bovenhoeken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1907/19.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 102.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia