erfgoedobject

Herberg De Grauwe Valk

bouwkundig element
ID
54552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54552

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "De Grauwe Valk". Vermeld in een ommeloper van 1660 als "daer de herberghe de valcke up staet". In de huidige toestand met uitzicht uit het eind van de 18de eeuw maar wellicht met oudere (17de-eeuwse?) kern. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Laag dubbelhuis met links drie opkamertraveeën en rechts vier traveeën en aansluitende poort. De opkamer was tijdelijk gereduceerd tot slechts één travee links en is, zie de bewaarde korfboogvormige openingen, recent in de oorspronkelijke toestand teruggebracht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekig betralied kelderraam onder houten latei in een rondboognis. Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling naar 19de-eeuws model. In de opkamer zijn de boogvelden van de korfboogvormige nissen onderaan afgewerkt met een tandmotief. Rechthoekige deuropening met in het bovenlicht een kleine roedeverdeling. Poort gevat in een gedrukte rondboogomlijsting met afgeschuinde dagkanten. Sterk aangepaste achtergevels en achterliggend stalgedeelte.

  • Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00268.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 170.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Grauwe Valk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.