erfgoedobject

Herberg Pallieterhof

bouwkundig element
ID
54551
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54551

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herberg Pallieterhof
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Pallieterhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg, sedert 1983 zogenaamd "Pallieterhof" (zie geschilderd opschrift puilijst). Tot 1978 gekend als herberg "'t Oud Gemeentehuis" en ook nog een tijd als "In de stad Antwerpen". Nu in gebruik als horecazaak. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing aangeduid, de functie als herberg zou teruggaan tot 1791. Het kadaster registreert in 1908 een dwarse uitbreiding achteraan en het toevoegen van een vrijstaand magazijntje aan de zuidzijde.

Laag dubbelhuis van zes traveeën links en drie opkamertraveeën rechts onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen). Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint. Portiek met omlijsting in gesinterde baksteen met pilasters op sokkels en onder geprofileerde waterlijst. Rechthoekige beluikte vensters met nieuw schrijnwerk naar oud model, grote roedeverdeling en geprofileerde tussendorpel. Houten gootlijst op klossen. Aangepaste achtergevels.

Interieur. Een tochtportaal met gekleurde beglazing geeft toegang tot de gelagzaal. Bewaarde balken met balksleutels. De opkamer rechts is toegankelijk via een brede trap in gesinterde baksteen. Schouw met houten, geprofileerde schouwbalk rustend op schouwwangen in gesinterde baksteen. Vloer met zwarte en witte cementtegels in ruitvorm gelegd. Linkergedeelte met 19de-eeuwse aankleding zie de houten schouw met rondboognis in de schouwboezem en dubbele paneeldeur. Vloeren met witte en zwarte cementtegels en rode plavuizen. Het erf (nu terras) is links toegankelijk via een hek. Achteraan een voormalige schapenstal onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witbeschilderde gevels boven een gepekte plint, rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen.

  • Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00268.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1894/6, 1908/41.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 170.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Pallieterhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.