Villa Alberta

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Alberta

Beschrijving

"VILLA ALBERTA" zie gevelsteen aan de straatgevel. Gelegen in een ruime tuin van de straat afgescheiden door een ligusterhaag. Volgens kadastergegevens circa 1910 opgetrokken door Gertruda Esch uit Keulen. Gele baksteenbouw met souterrain, twee bouwlagen boven een witbepleisterde plint onder zadeldak met wolfseinden (mechanische pannen). Gebruik van rode baksteen voor de doorlopende banden en de strekken van de segmentboogvormige muuropeningen. Onder de dakrand versiering met lisenen en segmentboogfriezen. Op de hoek van de straatgevel en rechterzijgevel een overhoeks geplaatste erker onder twee gekoppelde, pittoreske tentdakjes met puntige bekroning. Aan straatzijde leidt een trap naar de kelderverdieping. Twee brede dakkapellen onder zadeldak. Zijgevels met pseudovakwerk. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, vensters oorspronkelijk met luiken zie duimen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te BruggeE, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1910/4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia