erfgoedobject

Cinema Rio

bouwkundig element
ID
54493
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54493

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinema Rio
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige feestzaal, nu bioscoop "CINEMA RIO" ontwerp in een modernistische stijl door architect Maurice Haegebaert (De Haan). In 1938 bouwen de augustijnen (zie Monicastraat en Grotestraat nummer 10) naast de Sint-Monicakerk een patronaat en feestzaal. De feestzaal krijgt later een functie als bioscoop. De gemeente De Haan koopt in 2001 de eigendommen van de augustijnen waarbij ook de bioscoop. In 2007 wordt het gebouw gerenoveerd en aangepast met behoud van de voorgevel en in 2008 kan de bioscoop opnieuw de deuren openen. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Roodbakstenen parement met streklagen boven een plint in simili met imitatievoeg. Horizontalisme door de rechthoekige vensterzones gevat tussen betonnen dorpels, op de begane grond aansluitend op de centrale inkom en doorlopend op de verdieping. Bij laatstgenoemde zijn de vensters afgescheiden door halfronde en rechthoekige pilasters. Bij het nieuwe schrijnwerk is de oorspronkelijke vormgeving hernomen. Verdiepte deurnis met afgeronde hoeken en onder betonnen luifel, blauwhardstenen buitentrapje. Borstwering met betonlijst en twee vlaggenmasthouders.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1938/21.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 355.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 61.
  • De Haan (laatst geraadpleegd 2/05/2012).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cinema Rio [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54493 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.