Villa Kerklommer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Kerklommer

Beschrijving

Villa zogenaamd "KERKLOMMER", heden als "SOCIAAL HUIS KERKLOMMER" in gebruik als ontmoetingscentrum voor senioren. De villa dateert van circa 1926, de bouwheer was Era-Mabel Hunter. Imposante villa met Normandische inslag gelegen in een omhaagde tuin met geplaveide paden en parkeerplaatsen. Beeldbepalende ligging tegenover de Sint-Monicakerk.

Oranje baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen boven grijsbeschilderde plint met imitatievoegen. Wisselend dakenspel (mechanische pannen) met klimmende dakkapellen en bekronende belvedère onder tentdak. Typerende cottage-elementen zoals de (oplopende) erkers, pseudovakwerk, balkons, terrassen en dakoversteken. Verhoogde begane grond boven een kelder met rechthoekige keldermonden. Voorgevel met centrale inkompartij geflankeerd door dwarsvleugels met puntgevels met pseudovakwerk. Vleugeldeur in art nouveau geflankeerd door twee zijlichten onder driezijdige luifel gesteund door zuiltjes op vierkante sokkels en met dekplaten versierd met tandlijst. Bekronend balkon met bakstenen leuning. Rechthoekige vensteropeningen onder meeer met kleine roedeverdeling, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Linkerzijgevel met bijna gevelbrede veranda geritmeerd door steunberen waarboven een terras met houten leuning. Sobere achtergevel met overdekt portaaltje en moderne passerelle naar de Grotestraat. Interieur met centraal trappenhuis, houten bordestrap met witmarmeren aanzettrede en fraai versierde trappalen en trapleuning met balusters. In de hoek een witstenen haard met opschrift "OOST WEST T'HUIS BEST".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1926/22.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 79.