Winkel Point du Jour

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Beeldbepalend en hoog winkelhuis "POINT DU JOUR", volgens kadastergegevens gebouwd in 1912. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoond door het echtpaar Franksin-Moens. Zij verschaffen tussen 1943 tot aan de bevrijding op 9 september 1944 in hun kelder een onderkomen aan werkweigeraars, vervolgden en Duitse deserteurs. Het echtpaar wordt voor deze verzetsdaden gehuldigd in 1946 onder meer met een bronzen gedenkplaat aan de gevel boven de winkelpui (recent vervangen in blauwe hardsteen).

Verankerde baksteenbouw van vier bouwlagen en drie traveeën boven een grijze, bepleisterde plint en onder zadeldak. Gevel met gevelbreed risaliet en art-nouveau-invloeden zie borstwering, vensteromlijstingen, smeedijzeren balkon op de verdieping, winkelpui en deuren met verzorgd schrijnwerk. Gevelparement in witgeglazuurde baksteen gecombineerd met blauwgeglazuurde baksteen voor de doorlopende banden en grijze, geprofileerde en omlopende kordons. Fraaie winkelpui met afgerond hoekvenster en gestileerde pilasters versierd met palmetten en bovenaan een fries met casementen. Verdiept portaal toegankelijk via een blauwhardstenen buitentrap, bordes bevloerd met cementtegels met florale motieven, voetenschraper. Op de verdieping een centrale afgeronde erker met cementbepleistering en imitatievoegen, bekronend balkon en palmetten op de borstwering. Twee bovenste bouwlagen per travee gescheiden door pilasters bekroond door palmetten. Centrale en gekoppelde deurvensters, de bovenste met eenvoudig ijzeren balkon en geflankeerd door grote, ovale vensters met ruitversiering in de omlijsting. Borstwering met geprofileerde dekplaten met akroterium aan de uiteinden. Segmentboogvormige muuropeningen met gaaf bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Boven de winkelpui een blauwhardstenen gedenkplaat als huldiging, met als linkeropschrift "GEHEIM LEGER/ HULDE AAN DE FAMILIE/ ALPHONSE FRANSKIN – MOENS/ DIE IN DIT HUIS TYDENS DE/ DUITSCHE BEZETTING/ GEDEURENDE 20 MAANDEN/ 24 WEERSPANNIGEN/ OPGESPOORD DOOR/ DEN VIJAND ONDERGEDOKEN HEEFT/ 1940-1945 / R. SIX". Rechts op de steen hetzelfde opschrift in het Frans.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1912/12.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 99-101.