Pension Petit Bois

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pension Petit Bois

Beschrijving

Rijhuis voormalig pension "Petit Bois" met schoenmakersatelier zie oude foto. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1929 door slager Augustinus Van Maele uit Jabbeke. Nu is er een opticien gevestigd. Baksteenbouw van twee bouwlagen en topgevel onder mansardedaken (mechanische pannen). Roodbakstenen gevel met cottage-allures, aangepaste begane grond ter vervanging van een winkelpui. Op de verdieping een gevelbrede, driezijdige erker met art-deco-inslag met centrale loggia onder geprofileerde rondboognis. Bepleisterde en witbeschilderde omlijsting versierd met florale motieven. Topgevel met pseudovakwerk. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, onder meer met kleine roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1929/23
  • SAELENS W., VANDENBERGHE E., Archiefbeelden De Haan. Deel II, Stroud (Groot-Britannië), 2002, p. 78.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia