Deels Home Dutoit OPE, deels horecabedrijf

Beschrijving

Voormalig kinderhome zogenaamd "Home de Breedene", nu onder meer deels "Home Dutoit OPE" zie opscrift, deels horecabedrijf. Circa 1922 gebouwd door de "vereenigde kolenmijneigenaars" van Brussel, naar ontwerp van architect Jean-Baptiste Dewin (Brussel). Oorspronkelijk, collectief bouwprogramma gericht op kinderen; vier parallelle vleugels elk met specifieke en gescheiden functies, echter via centrale gang met elkaar verbonden. Respectievelijk kleine portierswoning, twee identieke slaapvleugels met sanitair blok en tenslotte het noordelijk hoofdgebouw - voorgevel aan Koninklijke Baan - met centrale hal respectievelijk uitgevend op portiek geflankeerd door speelzalen, klassen- en kapelvleugel, eetruimtes en keukens. Eén bouwlaag uitgezonderd centraal gedeelte van hoofdvleugel onder meer met dormitorium voor de zusters op bovenverdieping. Pseudo-streekeigen bouwtrant. Gecementeerde en witgekalkte gevels met gepikte plint. Typerende pannen bedaking zie zadel-, schild- en mansardedaken onder meer met rechthoekige dakkapellen en "uilenborden", gedomineerd door vierzijdig uitkijktoren onder tentdak; houten dakruiter onder ingesnoerde leien spits ter hoogte van kapel. Voorts, (zij-)puntgevels met aandaken, getrapte schouderstukken en onder meer overhoekse steunberen. Deels bewaard vensterhoutwerk onder meer kleine roedeverdeling.

• L'Emulation, 1922, pagina 162.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie