Klooster en schoolgebouw

Beschrijving

Op hoek met Jagerspad en Landweg, het parochiaal centrum "De Cappelrie" en de Vrije Basisschool. Gebouwencomplex gelegen ten oosten van de kerk, tussen de Landweg en het Jagerspad. Traditioneel bakstenen gebouwencomplex van één en twee bouwlagen, met aansluitende deels ommuurde speelplaatsen.

In 1886 komen de zusters van de Heilige Vincentius uit Kortemark naar Bredene. Er worden een klooster en een school gebouwd, voltooid in 1887. In 1899 wordt een lokaal bijgebouwd en in 1908 worden zowel klooster als schoolgebouw "vermeerderd en verbeterd". De patronaatzaal met onder meer een toneelzaal en bibliotheek op de hoek met het Jagerspad, wordt opgetrokken in 1925-1928. In hetzelfde jaar worden de oude klassen tussen het kloostergebouw en de patronaatzaal afgebroken. De bouwwerken staan onder de leiding van architect T. Van Welden (Oostende). In 1982-1983 wordt de patronagezaal hersteld en omgevormd tot "de Cappelrie".

Kloostergebouw met lijst- en puntgevel (kapel) van twee bouwlagen en respectievelijk twee en drie traveeën onder pannen zadeldak en schilddak (vernieuwd, nok haaks op de straat). Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen gevat in een spaarveld tussen hoeklisenen. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Puntgevel met rondboogvormige muuropeningen, gevat in een spitsboogvormig spaarveld. Twee deuren bekroond door beglaasde dito kapelletjes binnen een gesinterde omlijsting voorzien van heiligenbeelden (Sint-Jozef en Sint-Vincentius (?)). Grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Rechter deur met bewaard kalf en bovenlicht met waaiervormige roedeverdeling. Gecementeerde plint met tegelmotief.

Aanpalend schoolvolume van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen). Nieuwe gootlijst in kunststof. Grote, per twee gegroepeerde rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk onder brede betonband. Gecementeerde plint.

"De Cappelrie", volume van vijf traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak, afgewolfd aan de zijde van het Jagerspad. Afgeboord door een muizentandfries, onder een nieuwe gootlijst in kunststof. Geelrode baksteenbouw geritmeerd door lisenen, opengewerkt door grote rechthoekige vensters binnen een gecementeerde omlijsting bekroond door een segmentbogige ontlastingsboog. Vernieuwd schrijnwerk. Blinde rechter travee voorzien van twee keldervensters. Gecementeerde plint. Achtergelegen lager volume van drie traveeën parallel met het Jagerspad.

Bakstenen pilastermuur voorzien van steunberen langs de Landweg ten noorden.

• VANLEENHOVE F., Van "Patronage" tot Cappelrie", in Jaarboek Ter Cuere, 1985, p. 81-102.

Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien